
 
 
 
 
 

 

 

Sunday Senior Cup 2019-20 
 
 
PLEASE NOTE: The following provides extracts of Competition Rules and instructions for 
the above Competition. Clubs should, therefore, refer to the ‘Cups and Competitions’ 
pages of the Hertfordshire FA website for full details of the rules. 
 
 
All rounds up to and including Semi-Finals 
 
 
MATCH REPORT FORM 
 
The Match Report Form is to be completed as an online document. This should be fully 
completed and submitted within two days of the match. A fine will be imposed if the Match 
Report Form is not received within the time stated.  
 
Please ensure nominated substitutes, and used substitutes, are shown accordingly. 
Unused named substitutes are not considered to be cup tied. 
 
The Match Report Form can be found here: 
https://fs4.formsite.com/Hertfordshirefa/form2/index.html 
 
 
NOTIFICATION OF RESULT 
 
All clubs (whether home or away) must communicate the result of their County Cup match 
by 6.00pm (11.00pm for evening matches) on the date of the fixture.   
 
This communication must be in the form of an SMS message in response to an automated 
message sent from the County FA on the day of the game.  Any club failing to 
communicate the result of their game by this deadline shall be liable to a fine. 
 
 
CONFIRMATION OF MATCH 
 
Home Clubs need to confirm match details with the Away team, Match Officials and the 
nominated Hertfordshire FA delegate (if appointed), at least by the Monday prior to the 
game (or earlier if possible). Away teams are asked to report to Keith Hicks any team who 
has not contacted them by the Monday prior to the game.  
  
 
COLOURS 
 
Home clubs are required to inform the Away team of the Home team colours, as it is the 
Away team who must change if there is a clash of colours. 

http://www.hertfordshirefa.com/cups-and-competitions/rules-and-documents
https://fs4.formsite.com/Hertfordshirefa/form2/index.html


 

 

 
 
DRESSING ROOMS/CHANGING FACILITIES 
 
The Home Club must ensure that Dressing Room accommodation and water must be 
provided.  If this is not available, and an alternative ground cannot be obtained then the 
game should be switched to the opponent’s ground, unless prior mutual agreement to play 
without the required changing facilities has been reached with the away team. 
 
 
ELIGIBILITY OF PLAYERS 
 
To be eligible to play in the Sunday County Cups, a player must have been registered with 
their League for at least three days prior to the date of the match. A player who has played 
for one Club in the Sunday Senior Cup, Sunday Intermediate Cup or Sunday Junior Cup 
becomes ineligible to play for any other club in any other Sunday competition.   
 
Beware of players who may be 'Cup-tied' if signing them on after the start of the season. 
 
To assist the checking of players' eligibility, the Competitions Committee now require the 
names of players and their relevant dates of birth to be entered on the Match Report 
Forms. A fine will be imposed if this is not adhered to. 
 
 
TEMPORARY DISMISSALS (SIN-BINS) 
 
Please be aware that the use of Temporary Dismissals (also known as sin-bins) as per FA 
requirements will be used in this Competition. Their use will only be for dissent and for no 
other cautionable offence. 
 
 
SUBSTITUTES 
 
Five substitutes can be used from five named for each team, but the names must be 
given to the Referee prior to kick off.  
 
In addition, repeated (roll-on, roll-off) substitutions are permitted. As such a player who has 
been substituted during a match becomes a substitute and may, in turn, replace another 
player at any time subject to the substitution being carried out in accordance within law 3 
of the Laws of the Game. Each Club is asked to check with their appointed Referee prior 
to their match that the referee is aware that this is the case. 
 
 
DURATION OF MATCH 
 
The match shall be of 45 minutes each way. Extra time, of 15 minutes each way, must be 
played if the scores are level at the end of normal time. If the scores are level at the end of 
extra time, then the game will be decided by kicks from the penalty mark in accordance to 
the procedure laid down in the Laws of the Game. 
 
There are no replays in these competitions. 



 

 

 
 
HALF TIME 
 
The half time interval shall not exceed 15 minutes which may only be altered with the 
consent of the Referee. 
 
 
KICK OFF TIMES 
 
Kick off times shall be between 10am and 2pm except in the months of November, 
December, January and February when the kick-off time must be no later than 1.30pm. 
 
 
MATCH OFFICIALS 
 
Match Official fees for this Competition are as follows: 
 
Referee:   £ 35.00 
Assistant Referees:  £ 27.00 (where officially appointed) 
   
These are ‘all inclusive’ fees - there is no separate payment for travel. 
 
The Home team will pay the Referee the match fee. This is for all rounds up to and 
including the Semi-Finals. If Assistant Referees are appointed the Home team will pay one 
Official and the Away team will pay the other. It remains the responsibility of the Home 
team to ensure all payments are made to the Match Officials. 
 
 
POSTPONED OR ABANDONED MATCHES 
 
Note that in the event of a match being postponed, the same Match Officials remain 
appointed for the rearranged game which must be played the following week. If the 
Referee abandons a match due to ground conditions, it becomes void and must be played 
again the following week.  
 
Where a match is not played owing to causes over which neither club has control, the 
Match Officials in attendance shall be entitled to claim travel expenses incurred at 40p per 
mile. If abandoned due to misconduct, a written misconduct report will be necessary from 
the Referee and sent to the Association Headquarters.  
 
The Home Club Secretary must advise Paul Musgrave and Keith Hicks of any 
abandoned matches as soon as possible. If abandoned through no fault of either club after 
the completion of normal time, but before the end of extra time, then the game shall be 
played again at the ground of the away team.  
 
Hertfordshire FA may require a new venue to be found if the Home team pitch becomes 
unplayable and a match is postponed more than once.  
 
 
 



 

 

GROUND TO BE USED 
 
All games must be played on the ground as shown in the County FA handbook, or on 
another ground within the Hertfordshire FA boundary.  If an alternative ground which is 
outside of the County boundary is to be used, prior permission from Keith Hicks must be 
obtained by the home team. 
 
 
 
In addition, the following rules will apply from the Semi Final ties: 
 
 
SQUAD SHEET 
 
Clubs playing in the Semi Final and Final tie shall post or deliver by hand to the opposing 
Club, Paul Musgrave and Keith Hicks a list of players (with their date of birth) from whom 
the team for the Semi-Final or Final must be selected giving 7 clear days notice. A Copy 
must also be sent to the league, who will confirm that all players are registered and eligible 
to play.  
 
No player will be considered eligible unless their name appears in the list. Additions to the 
team lists can only be made with the consent of both the opposing club and the nominated 
Association Officer.  No objection to the qualifications of any players mentioned in such list 
shall be entertained unless notice of objection, setting out in detail the grounds of such 
objection, is in the hands of both the Secretary of the opposing Club and the nominated 
Association Officer prior to the date of the kick-off for the match.  Failure to submit a list of 
players with 7 clear days notice will result in the offending Club being fined. 
 
 
TEAM SHEET 
 
In the semi-final and final rounds, a team sheet will be provided.  This must be completed 
and exchanged with both opponents and match referee, at least 30 minutes before kick-off 
time.  Referees must report to any club failing to comply with these instructions. 
 
 
ROPED OFF PITCHES 
 
In the Semi-Final ties of this Competition, the playing pitch must have a railed or roped-off 
area at least five feet from the goal and touchlines on all sides.  Where local regulations do 
not allow this, the Home Club must find an alternative ground or play on the ground of their 
opponents, which must comply with the foregoing conditions.  
 
Tape is not considered a satisfactory replacement for rope.  All posts or stakes used must 
be of material considered satisfactory for players' safety. If the pitch is not roped off 
satisfactorily the referee should play the match and then report this to Hertfordshire FA. 
 
  



 

 

 
Key Contacts - Sunday Senior Cup 
 
 
All competition and administration enquiries should be directed to: 
 
 
Paul Musgrave  
Football Services Administrator (Competitions) 
Hertfordshire Football Association 
The County Ground 
Baldock Road  
Letchworth 
Hertfordshire  
SG6 2EN  
 
T: 01462 650201 
F: 01462 677624 
E: paul.musgrave@hertfordshirefa.com 
 
 
 
Keith Hicks 
Assistant Competitions Secretary 
3 Pheasant Close 
Berkhamsted 
Hertfordshire  
HP4 2HQ 
 
T: 01442 863216  
M: 07767 430087 
E: keith55hicks@gmail.com 
 
 
 
All Referee enquiries should be directed to: 
 
Steve Dignum 
Sunday Competitions Referee Appointments 
 
T: 07850 145967 
E: stevedignum@btinternet.com 
 
 

mailto:paul.musgrave@hertfordshirefa.com
mailto:keith55hicks@gmail.com
mailto:stevedignum@btinternet.com

